SOS állatok

Rólunk

Egyesületünket 2012. augusztus 14-én alapítottuk.

- Azóta elmondhatjuk, hogy évente több, mint 400 gazdikereső kutyának és cicának segítünk közvetlenül vagy közvetve új családba kerülni. Fő tevékenységként a Komlói Gyepmesteri telepről mentjük az altatható kutyákat,ahonnan az eddigi évek során sikerült majdem mindenkit kimenteni! Évente közel 150 kutyának mentjük meg így az életét! A kutyákon és cicákon kívül nem kerülnek el minket a segítségre váró sünök, őzek, madarak, teknősök sem. :) 2018 óta madárházunk is működik, könnyebbé téve az ideiglenes befogadónk vadmentő munkáját. Aktívan részt veszünk minden évben a sikondai békamentésben is. Mivel telephelyünk nincs, így évente több, mint 100 állat fordul meg ideiglenes befogadó családoknál is. Az ideiglenes gazdikra folyamatosan szüksége van az Egyesületnek, hiszen a családoknál eltöltött idő alatt jobban megismerhetjük egy-egy állat viselkedését, így célzottabb az örökbeadás is. 2014 őszén pedig lakossági segítséggel elkészült a cicaházunk is, amelyet a 2017-2018-as években egyre komfortosabbá tudtunk tenni. Már az első évben szintén közel 100 cica fordult meg a macskaházban.

- A mentéseken kívül igyekszünk minél több figyelemfelkeltő programot szervezni, pl. a jeles világnapokon bemutatókat, örökbe fogadói napokat tartunk (jótékonysági futások, diáknapok, vakvezető kutyákhoz kapcsolódó rendezvény, kutya-gazdi fotóverseny stb.).

- Aktív tagjaink nagy része Állatvédőr oklevéllel is rendelkezik. Ennek keretein belül oktatunk iskolában, óvodákban, polgárőröknek, de idős otthonokba is ellátogatunk minden évben terápiás céllal, de jártunk a fiatalkorúak büntetésvégrehajtási intézményében is oktatási céllal.

- Ezen kívül próbálunk minél több cikket írni hasznos témákban és facebookon működő állatorvos válaszol és kutyaviselkedési tanácsadás rovatunk mellett érdekességeket is közzé teszünk a nagyvilágból. Rendszeres ivartalanítási akciót szervezünk állatorvosunk segítségével minden évben ősztől tavaszig.

- Jelszavunk továbbra is: "Ahol tudunk, segítünk!". Sokszor családokon, embereken, nem csak állatokon. A kezdetektől kapcsolatban állunk egy civilek által működtetett családokat segítő csoporttal is.

 

Tesszük mindezt azért, hisz célunkat komolyan gondoljuk:

  • kultúrált állattartás feltételeinek megteremtése

  • szocializáció, rehabilitáció

  • állatvédő szervezetek, magánszemélyek együttműködésének elősegítése


Tevékenységünk:

  • állatvédelem háttértámogatása

  • oktatások szervezése

  • állatkínzások jelentése, dokumentálása, hatósági szervek értesítése, segítése

  • tarthatatlan állatvédelmi állapotok felszámolása

  • nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés

  • természetvédelem, állatvédelem.

Egyéb fontos tudnivalók működésünkről:

1. Az Egyesület önkéntesekből áll és adományokból illetve tagdíjakból működik. Az Egyesületnek ezen felül bevétele, SAJÁT MENHELYE, saját telephelye NINCS, ezért kóbor állatokat befogadni nem tud! (Főleg nem "azonnal"!) A tagok NEM kapnak fizetést a munkájukért. Minden tag saját civil munkája után önkénteskedik, saját költségén. Adó 1%-ra az Egyesület 2017-től jogosult!

2. Az egyesület nem hatóság, így intézkedésre nem jogosult, ha például állatot kell elkobozni. Az Egyesület tagjai magánterületre (kert, családi ház udvara, lakás stb.) nem mehetnek be engedély nélkül!

3. A kóbor állatok befogása az önkormányzat feladata, így első körben tehát a gyepmestert kell értesíteni. (Mester Ferenc, telefonszám: 0670/77-38-608) Állatkínzás esetén a rendőrség az illetékes hatóság. (Telefonszám: 107, 112) Egyéb ügyekben Komló város jegyzőjét lehet keresni. (Dr. Vaskó Ernő – az önkormányzat elérhetősége: 0672/584-000) Ha valaki nem megfelelően tartja az állatait (pl. nem kezeli a betegségüket, nem eteti őket) a: komlo-ebai@nebih.gov.hu-ra is lehet bejelentést küldeni. 

 4. Az Egyesület elsősorban a még be nem fogott/saját gazdás állatoknak segít új gazdát keresni. Ennek menete: képpel, adatokkal ellátott posztot készít majd ezt az interneten terjeszti. Amennyiben van rá lehetőség, az utcán talált állatokat (ha nincs bennük chip és/vagy nincs meg a gazda) ideiglenes gazdánál helyezi el. Az ideiglenes befogadókat lehetőségéhez mérten táppal, fuvarral, adott esetben pénzzel támogatja.

Az Egyesület a komlói gyepmesteri telepre a gyepmester által bevitt kutyákat szintén lefotózza, majd hirdeti. FONTOS: a kutyák megőrzéséért a város költséget számol fel, ezt a tulajdonosnak kell kiegyenlítenie, ha jelentkezik az állatért.    

5. Az Egyesület az 1-3.pontban meghatározottak miatt nem tud felelősséget vállalni azokért az állatokért, amelyeket a megkérdezése, hozzájárulása nélkül valaki befogad! A kóbor állatért attól kezdve az önkéntes befogadó felel minden tekintetben.

6. Az Egyesület saját állatok esetén elsősorban hirdetéssel tud segíteni. Ha az Egyesület bejelentést kap rossz tartási körülményekről, állatkínzásról, továbbítja azt az illetékes hatóságoknak. A névtelenséget kérő bejelentők nevét harmadik félnek nem adja ki. Gazdával rendelkező állatok etetését, orvosi kezelését, egyéb ellátását (pl. chip) az Egyesület nem tudja vállalni.

7. A tagok többsége napközben civil munkahelyén dolgozik, így nem tudunk mindenhol ott lenni. Jelenleg 10 tagunk van, többen ezek közül  vidéken (Szászvár, Magyarhertelend) lakik.

8. Egyesületünk 2021. március 31-én megszerezte a közhasznúsági jogállást! Új nevünk Komlói Állatvédő Közhasznú Egyesület

Ezen kívül néhány segítőnk tiszteletbeli tagunk is van, akik régóta segítik a munkánkat: Dr. Csősz Gyula, Dr. Singovszky Tünde, Dr. Orbán Péter, Rákos Ildikó, Balogh Anett, Bakó Zsanett, Csordás Ágnes, Szűcs Renáta, Kozák Viktória, Kovács János, Baranyi Erika, Sáfrány Szabolcs, Sajgó Csaba.

Szeretnénk minden állatot megmenteni, de ez még a nálunk sokkal nagyobb, szervezettebb, több tagból álló, önkormányzat által támogatott Alapítványoknak, Egyesületeknek sem sikerül. Ezért kérjük azok türelmét és megértését, akik tőlünk várják a megoldást.

Minden felmerülő problémával kapcsolatban szívesen fogadjuk a jelzéseket!